MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA)
Kilka lub kilkanaście marchewek
50 g masła
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Marchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode marchewki to bierzemy je w całości. Jeśli większe to kroimy wzdłuż na ćwiartki. I podgotowujemy. Kilka minut, żeby jeszcze lekko twarde były. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą.
PUREE ZIEMNIACZANE Z OLIWĄ TRUFLOWĄ
Kilka ziemniaków (tyle ile jemy na obiad)
50 g masła
50 ml mleka
gałka muszkatołowa
oliwa truflowa
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, to chyba każdy potrafi. Odcedzamy. W garnku po ziemniakach rozpuszczamy masło i z powrotem wrzucamy ziemniaki. Albo je w garnku ugniatamy na puree, albo jeśli mamy praskę do ziemniaków to możemy je do garnka przepuścić przez praskę. Wyłączamy ogień i powoli dolewamy mleko i odrobinę startej gałki muszkatołowej. I teraz najważniejszy składnik: oliwa truflowa. Daje ona niesamowity charakter ziemniakom. Zyskują one dzięki niej zupełnie inny smak. Ale musicie uważać: jest bardzo aromatyczna, nie można dać jej zbyt wiele. Na jednoosobową porcję wystarczy mniej niż pół łyżeczki, tak 1/3 mniej więcej. Dodajcie po prostu odrobiną, zamieszajcie i spróbujcie jak smakuje. Jak uznacie, że za mało to wtedy dacie więcej. Po nałożeniu na talerz ziemniaki posypujemy odrobiną czarnego pieprzu.
Smacznego!
- Przepisy
1 komentarz
Pieczona polędwiczka w sosie serowym zawijana w boczek [PRZEPIS]
KOMENTARZE (1):
- Sandra poniedziałek, 8 czerwiec 2015 o 17:36 0 0 Genialny przepis i na rodzinny obiad czy na wieczór z przyjaciółmi. Obawiałam się tylko ją podać Mamie, bo po boczku kiedyś pojawiał się u niej ból wątroby, a przy tej potrawie nie mogła się powstrzymać od jedzenia. Wzięła na wspomaganie wątroby Essentix i zajadała się dalej, bez bólu czy niestrawności. Więc zdecydowanie super. Pozdrawiam