Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy zaczyn. Kolejno powoli dodajemy wodę, mleko i oliwę z oliwek. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 10 min. Ciasto ma odchodzić od rąk, jednak ma być również elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, podsypujemy mąką przekładamy ponownie do miski i przykrywamy ściereczką. Miskę z ciastem stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 0,5 godziny .
Po upływie danego czasu ciasto dzielimy odpowiednio na np. 3 duże kule lub w moim przypadku na 16 niewielkich kulek. Kule podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 min.
Stolnicę posypujemy mąką, kulki z ciasta przyciskamy robiąc większy dołek na środku.
Sosem pomidorowym smarujemy dołek w cieście i rozkładamy na nim plastry mozarelli (lub posypujemy startą mozarella) oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy lub po prostu oregano i bazylią.
Margheritki lub pizze pieczemy w rozgrzanym do 230°C piekarniku przez ok 7-10 min. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić w zależności od ilości składników na cieście i od temperatury pieczenia.
Smacznego :)
- Przepisy
4 komentarze
Mini Margheritki i ciasto na pizzę wg Australijskiego MasterChefa [PRZEPIS]
KOMENTARZE (1):
- JoshuaPed poniedziałek, 4 kwiecień 2016 o 19:17 0 0 generic for latisse ophthalmic solution