Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania salsy pomidorowej. Pomidory nacinamy na jego górze i podstawie na krzyż. Zalewamy je wrzącą wodą na kilka minut w niewielkim naczyniu. Wyjmujemy ostrożnie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek. Garstkę liści bazylię rwiemy na mniejsze części. Bazylię do pomidorów dodajemy dopiero przed samym użyciem.
W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka i przypraw.Patelnię rozgrzewamy z połową masła. Gdy masło zacznie skwierczeć usuwamy powstałą na wierzchu pianę. Pieczywo maczamy w jajku lekko dociskając i kładziemy na patelni. Grzanki smażymy aż będą zrumienione. Upieczone grzanki przekładamy na papierowy ręcznik lub od razu na talerze. Aby usmażyć kolejną porcję grzanek należy wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i dodać świeże masło.
Grzanki podajemy od razu z salsą pomidorową.
W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka i przypraw.Patelnię rozgrzewamy z połową masła. Gdy masło zacznie skwierczeć usuwamy powstałą na wierzchu pianę. Pieczywo maczamy w jajku lekko dociskając i kładziemy na patelni. Grzanki smażymy aż będą zrumienione. Upieczone grzanki przekładamy na papierowy ręcznik lub od razu na talerze. Aby usmażyć kolejną porcję grzanek należy wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i dodać świeże masło.
Grzanki podajemy od razu z salsą pomidorową.
Smacznego :)