Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.
Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta, pyszny obiad [PRZEPIS]
![Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta, pyszny obiad [PRZEPIS] Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta, pyszny obiad [PRZEPIS]](/images/items/ca38c878a7cc02825ba24a260db68528.jpg)
Brak komentarzy dla tego artykułu.