Opis wykonania:
Kurczak
Pierś kroimy na większą kostkę, posypujemy solą 1 łyżeczka i odrobiną świeżo mielonego pieprzu, odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy majonez, musztardę, obie mąki, jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy kawałki kurczaka za złoty kolor na głębokim tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Zalewa
Cebule kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, ogórka w plasterki, pieczarki w plasterki lub na 4.
Gotujemy wodę z octem, cukrem( dajcie 1 szklankę i spróbujcie po dodaniu i chwilowym zagotowaniu z warzywami- papryka oddaje swoją słodycz i co dla niektórych zalewa może być zbyt słodka), solą, listkiem i zielem angielskim. Do wrzącej zalewy wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy do zawrzenia zalewy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W dużym garnku lub misce łączymy kurczaka z zalewą delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 24 h.
Kurczak
Pierś kroimy na większą kostkę, posypujemy solą 1 łyżeczka i odrobiną świeżo mielonego pieprzu, odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy majonez, musztardę, obie mąki, jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy kawałki kurczaka za złoty kolor na głębokim tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Zalewa
Cebule kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, ogórka w plasterki, pieczarki w plasterki lub na 4.
Gotujemy wodę z octem, cukrem( dajcie 1 szklankę i spróbujcie po dodaniu i chwilowym zagotowaniu z warzywami- papryka oddaje swoją słodycz i co dla niektórych zalewa może być zbyt słodka), solą, listkiem i zielem angielskim. Do wrzącej zalewy wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy do zawrzenia zalewy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W dużym garnku lub misce łączymy kurczaka z zalewą delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 24 h.