Sposób przygotowania: na rozgrzaną patelnie wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną szalotkę, przyprawiamy solą i lekko podsmażamy. Dodajemy dynie, starty imbir drobno pokrojony czosnek, papryczki chilli (dodać w całości), rozgniecioną trawę cytrynową. Wszystko dusimy czas od czasu mieszając ok. 25 min. Warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy trawę cytrynową i papryczki chilli. Za pomocą blendera miksujemy zupę. Stawiamy ponownie na mały ogień. Wlewamy mleko kokosowe. Przyprawiamy cukrem kokosowym, sosem rybnym i sokiem z limonki. Próbujemy - jeżeli smak zupy nie jest odpowiednio doprawiony dodajemy więcej cukru, sosu rybnego lub soku z limonki. W zupie muszą być wyczuwalne wszystkie smaki: słodkie, kwaśne i słone. Podgrzewamy zupę lecz nie zagotowujemy. Dekorujemy kolendrą i krążkami papryczki chilli. Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Zupa dyniowo-kokosowa z limonką i imbirem! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.