Przygotowanie:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy i wkładamy ciasto owinięte w folię na około godzinę do lodówki.
2. Kurki myjemy, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Obsmażamy ok 5 min. Szynkę parmeńską rozrywamy na drobne kawałki i smażymy jeszcze kolejne 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia gotowy farsz doprawiając solą i pieprzem.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy placek większy niż forma. Delikatnie przenosimy i
dociskamy do boków. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Spód tarty nakłuwamy widelcem i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ryżem i zapiekamy 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier z ryżem i zostawiamy jeszcze 10 min w piekarniku.
4. Rozkładamy farsz na podpieczony spód.
5. Dalej roztrzepujemy jajka, dodając śmietanę i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zalewamy farsz.
6.Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 25 minut i gotowe.