Wykonanie:
Drozdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki.
Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości na 15-20 minut.
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, rozmącone jajko z żółtkami oraz wyrośnięte drożdże.
Mleko z masłem zagotować, odstawić do wystudzenia i letnie dodać na 3 razy do masy drożdżowej.
Wyrabiać w mikserze lub ręcznie przez ok. 5-7 minut.
Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Blat roboczy posmarować olejem, wyłożyć ciasto /jest rzadkie, takie ma być, nie dodawać mąki/, wyrobić krótko.
Podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować jak najcieniej koło.
Podzielić ostrym nożem na 4 części po przekątnej, następnie na 8 i 16 trójkątów.
Tak samo postępować z 2 kawałkiem ciasta.
Ser wymieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym lub migdałowym i wcześniej namoczonymi we wrzątku i odcedzonymi rodzynkami.
Masę serową podzielić na połowę i z każdej nakładać porcję na poszczególne trójkąty.
Zwijać ciasto od podstawy do srodka, koniec rogalika ułożyć pod spód.
Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20-25 minut, do zarumienienia.
Gorące przełożyć na kratkę metalową i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!