Przygotowanie ciasta kruchego:
1. Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę.
2. Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Dodać parmezan i wymieszać.
3. Dodać jedno żółtko, wodę i sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite.
4. Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami.
6. Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem.
7. Piec 20 min w temperaturze 200 C z funkcją grzania góra – dół, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 C, zdjąć obciążenie, posmarować żółtkiem i piec 10 min na złoty kolor.