Przepis:
1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe (I etap). Żółtka ubijamy z cukrem. Nastepnie dodajemy mąkę, wodę, olej oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Możemy też dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
2. Ciasto na wzór. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia drobinek.
3. Ciasto czekoladowe (II etap). Do przygotowanego wcześniej ciasta z I etapu, dodajemy kakao i miksujemy. W innym garnku ubijamy na sztywno 4 białka, a nastepnie dodajemy cukier. Ubitą na sztywno pianę, dodajemy małymi ilościami do ciasta, mieszając dokładnie gumową łopatką.
4. Ostatni etap to wylanie ciasta czekoladowego na blachę z przygotowanymi wcześniej konturami.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok 15 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej, więc musimy sprawdzać w czasie pieczenia.
Od ciasta odrywamy papier do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i zawijamy na wałek. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
5. Masa jogurtowa. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką.
6. Roladę smarujemy masą jogurtową, pozostawiając wolne miejsce przy brzegach. Układamy wiśnie i zawijamy, starając sie zrobić to dość ciasno, uważając, aby masa nie wyleciała. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub pozostawiamy w chłodnym pomieszczeniu.
Dodajemy 2 łyżki ciasta, które przygotowaliśmy chwilę wcześniej. Mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyciskamy rękawem cukierniczym kontury (ja nakładałam łyżką) na wysmarowany tluszczem papier do pieczenia. Wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Delikatnie rozprowadzamy ciasto, aby nie zepsuć przygotowanego wcześniej wzoru z białek.