Przepis:
Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk.
Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę .
Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć jedną dużą lub dwie mniejsze truskawki, posypać delikatnie cukrem (około 1/2 łyżeczki) i zlepić dokładnie u góry. Utoczyć w rękach równą kulkę i ułożyć ją na desce posypanej mąką. Postępować dalej tak samo, aż do wykończenia składników.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Knedle wrzucać na wrzątek. Gotować 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać polane śmietaną z cukrem i cynamonem.