Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
Czas przygotowania: 65 min.
Składniki na formę 32x22 cm
Koszt przygotowania: 12,00 zł
SKŁADNIKI na ciasto do pizzy:
350 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
SKŁADNIKI na sos do pizzy:
500 ml przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
Dodatki do pizzy:
150 g tartego sera mozzarella
12-15 plasterków salami
1/2 czerwonej papryki
1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki
5 pieczarek
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE ciasta do pizzy:
Drożdż rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą z cukrem. Odstawiamy na ok. 5-10 min. aż na powierzchni pojawi się charakterystyczna pianka. Oznacza to, że drożdże pracują.
Do miski przesiewamy mąkę i zalewamy wodą z drożdżami. Dodajemy oliwę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż ciasto wyrobi się w jednolitą masę. Następnie ciasto zagniatamy na blacie za pomocą dłoni ok. 10 min. W razie potrzeby posypujemy ciasto delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. aby ciasto ładnie wyrosło.
W między czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz dodatki.
PRZYGOTOWANIE dodatków do pizzy:
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.
PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy, aby go zredukować (zagęścić przez odparowanie wody).
PRZYGOTOWANIE pizzy:
Formę (blachę) smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy tworząc ranty.
Ciasto nakuwamy widelcem i odstawiamy na 5 min. Następnie na cieście rozprowadzamy sos ( nie przesadzajmy z ilością). Pozostały sos możemy wykorzystajmy jako dodatek do upieczonej pizzy.
Sos posypujemy serem, a na nim układamy salami, pieczarki i paprykę. Wierzch pizzy delikatnie posypujemy pozostałym serem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 25-30 min. Ciasto powinno być delikatnie zarumienione.
Upieczoną pizzę posypujemy oregano i listkami świeżej bazylii.
Smacznego.