Przepis:
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut- do napęcznienia, a następnie podgrzać (nie gotować!), aż się rozpuści i lekko ostudzić.
Mascarpone wraz z bananami, cukrem trzcinowym oraz waniliowym przełożyć do malaksera i zmiksować dokładnie na jednolitą i gładką masę.
Do przestudzonej żelatyny wmieszać 1 łyżkę masy bananowej, wymieszać, a potem połączyć z pozostałą masą.
Przelać do okrągłej (20 cm) formy wyłożonej folią aluminiową/spożywczą i odstawić do stężenia na około 1 godzinę.
W międzyczasie w gorącej wodzie (400 ml) rozpuścić galaretkę cytrynową, ostudzić.
Banany pokroić w plastry, ułożyć na lekko stężałym deserniku, zalać zimną galaretką i ponownie wstawić do lodówki- do całkowitego stężenia.Smacznego! :)