Zapiekanka:
Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, posypać solą i odstawić na 10 minut.
W międzyczasie zagotować wodę z solą, obrać ziemniaki, pokroić w kostkę (wielkość taka sama jak przy cukinii) i gotować 5 minut.
Odlać wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami.
Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem.
Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Posypać szczypiorkiem.
Podawać z dipem.
Dip czosnkowy:
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać sprasowany czosnek, sok z cytryny, a na koniec doprawić solą i pieprzem.
Smacznego! :)