Przygotowanie:
1. Na dno piekarnika wyłożyć brytfankę i wlać do niej wodę. Piekarnik trzymać nagrzany do temperatury 180 º C.
2. Wymieszać mascarpone z serem trzykrotnie mielonym, cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym, skórką startą z 2 pomarańczy oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy .
3. Jednolitą masę przelać na podpieczony spód.
4. Sernik włożyć do piekarnika i piec 15 minut w 180 º C po czym zmniejszyć temperaturę i piec w 140 º C jeszcze 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
5. Zdjąć obręcz formy i sernik przełożyć do lodówki lub w zimne miejsce aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Z każdym dniem leżakowania jest jeszcze lepszy.
6. Pozostałe dwie pomarańcze obrać ze skóry, a następnie ostrym nożem obrać białą błonę np. tak jak obieramy jabłko. Pomarańcze pokroić w plasterki i udekorować nimi sernik.