Mąkę wymieszać z cukrem i drożdżami (ze świeżych zrobić zaczyn). Dodać jajko, żółtko i ciepłe mleko. Wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Trwa to ok 7 mniut robotem z końcówką z hakiem, ręcznie 10-12 minut. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą kładziemy łyżkę czubatą jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w dłoniach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączniem do dołu. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem lub folią spożywczą do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki muszą się napuszyć. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
*jeśli chcemy polukrować nasze bułeczki, przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym lekko białkiem.