Sposób wykonania ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski dodać jajka, lekko rozbełtane, mleko roślinne, olej , esencje waniliową i cukier kokosowy. Składniki dokładnie wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do połączenia składników. Foremkę do tortu o średnicy 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w 170C ok. 45-50 min. do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Za pomocą noża z ząbkami obciąć wierzch ciasta ( górkę ) rozkruszyć i zostawić do dekoracji tortu. Ciasto przekroić na pół.
Sposób wykonania musu:
Do garnku wyłożyć maliny, cukier kokosowy i sok z limonki. Podgrzewać czas od czasu mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zagotować, odstawić do lekkiego wystudzenia. Przetrzeć przez sitko. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia ok. 5 min. Żelatynę rozpuścić, nie zagotowywać ( straci swoje właściwości. Dodać do pure z malin i dokładnie wymieszać. Do śmietanki kokosowej wlać pure malinowe i za pomocą szpatułki wymieszać.
Przygotować foremkę o średnicy 21 cm. Blat czekoladowy wyłożyć do foremki na niego wyłożyć polowe kremu. Odstawić do lodówki na ok. 15 min. do stężenia. Na lekko stężały mus wyłożyć drugi blat ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostały mus malinowy. Ponownie wstawić do lodówki na ok 15 min. Wierzch udekorować sezonowymi owocami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na całą noc. Następnego dnia boki tortu udekorować pokruszonym ciastem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.