Wykonanie:
Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości.Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut.3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche).W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem.Makrelę wraz z ryżem przełożyć do pasty warzywnej, wymieszać.
Smacznego!