Składniki:
- 2-3 cukinie jednakowej wielkości
- 10-12 surowych dużych krewetek w pancerzach
- 3 ząbki czosnku
- liście sałaty
- szczypior, płatki chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek, drobno pokrojo nanatka.
Umytą i osuszoną cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Można użyć obieraczki do warzyw. Zwinąć każdą cukinie w roladkę, związać szczypiorkiem. Do środka każdej roladki włożyć liść sałaty.
Umyte, osuszone krewetki posypujemy solą. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, dodajemy krewetki i podsmażamy z każdej strony ok; 1,5 min. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, płatki chilli. Podsmażamy jeszcze ok. 1-2 min. Obsypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Na każdą roladkę wykładamy krewetkę.