Na pachnącym blogu "Cook & Bake with me" Pani Elena Monin serwuje potrawy, które zachwycają wyglądem, smakiem i przede wszystkim kreatywnością!
Składniki:
- 2-3 jednakowej wielkości cukinii
- 10-12 sztuk przepiórczych jajek, ugotowanych na twardo
- 150 gr kaszy kuskus
- sok z połowy cytryny
- drobno pokrojona mięta
- kiełki, roszponka
- sól, pieprz, suche zioła bazylii, oregano, oliwa z oliwek.
Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, można użyć obieraczki dowarzyw. Wybrać około 12 pasków tej samej wielkości, za pomocą pędzelka każdy pasek naoliwić. Posypać solą, pieprzem i suszonymi ziołami ( bazylią, oregano). Układać na rozgrzaną grillową patelnie obok siebie. Smażyć około 1 minuty z każdej strony. Zgrillowane paski cukinii wyłożyć na desce.
Kaszę kuskus wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny, sól i 1 łyżkę oliwy zoliwek. Zalać wrzątkiem (woda powinna przykryć kuskus). Szczelnie przykryć miseczkę i odstawić do napęcznienia na ok. 5-8 min. Zdjąć pokrywkę, wymieszać kuskus widelcem łącząc składniki. Dodać świeżą mięte, wymieszać.
Zawijać roladki z cukinii. Do środka każdej roladki dodajemy po 1 łyżcekaszy. Wierzch ozdabiamy kiełkami, na nie wykładamy przepiórcze jajko. Roladki wykładamy na dużym talerzu obok wykładamy roszponkę.