Przygotowanie kremu :
Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem
Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę
Dodałam krople i dokładnie ubiłam
Przygotowanie tortu :
Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam
Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam
Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową, na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam.
Składniki na polewę czekoladową:
9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę
3 dag masła
Przygotowanie polewy :
Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić
Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :)
Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu.
Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem
Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę
Dodałam krople i dokładnie ubiłam
Przygotowanie tortu :
Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam
Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam
Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową, na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam.
Składniki na polewę czekoladową:
9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę
3 dag masła
Przygotowanie polewy :
Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić
Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :)
Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu.