Czas. Ważny i niedoceniany element. Jeżeli przepis mówi, że po zabutelkowaniu trzeba odczekać pół roku to czekamy pół roku. Jeżeli mówi, że trzeba poczekać rok, to trzeba poczekać rok. Przepisy po coś są. To nie jest tak, że ktoś wam na złość chce zrobić i każe czekać. Czas jest dla nalewek zbawienny. To właśnie dzięki niemu zyskują głębię smaku. Jeżeli przepis mówi, że nalewka dojrzewa pół roku, to nie ma sensu próbować ją po 3 miesiącach. Zapewne jej smak daleki będzie jeszcze od zadowalającego. A jak dojrzeje to smak się zmieni.
Może również być tak, że odczekacie tyle ile odczekać trzeba, a nalewka dalej będzie taka sobie. Wtedy po prostu odstawcie ją w najdalszy kąt szafy, w żadnym razie jej nie wylewajcie! Jeśli znajdziecie ją za rok czy dwa lata i znowu spróbujecie to jest ogromna szansa, że jej smak będzie zupełnie inny od tego paskudnego, który zapamiętaliście.
Moc spirytusu. Do nalewek zwykle używa się spirytusu, rzadziej wódki. Jeżeli decydujecie się na wódkę to pamiętać należy, że musi to być czysta wódka, możliwe najbardziej neutralna w smaku. Nie żadna żołądkowa czy coś (chyba, ze celowo chcecie podkręcić smak nalewki smakiem wódki). A im bardziej markowa, tym smak bardziej neutralny, czyli nie zaburzy nam naturalnego smaku owoców, z których będziemy robić nalewki.
Pamiętać należy, że przy zalewaniu owoców nie należy używać spirytusu o mocy większej niż 70%. Mocniejszy spirytus zamiast wyciągać sok z owoców po prostu zamyka go w środku. W sprzedaży jest dostępny tzw. spirytus nalewkowy, czyli właśnie rozcieńczony już do 70%. Możemy też kupić zwykły spirytus 95% i sami rozcieńczyć. Tutaj z kolei musimy pamiętać żeby do rozcieńczania używać krystalicznie czystej wody. Taka z kranu, z miejskiego ujęcia, może nieco zaburzyć smak.
Dla ułatwienia podamy wam jakich proporcji użyć, żeby otrzymać 1 litr alkoholu o określonej procentowości:
10% - 900 ml wody + 106 ml spirytusu 95%
20% - 804 ml wody + 211 ml spirytusu 95%
30% - 708 ml wody + 316 ml spirytusu 95%
35% - 658 ml wody + 368 ml spirytusu 95%
40% - 608 ml wody + 421 ml spirytusu 95%
45% - 557 ml wody + 474 ml spirytusu 95%
50% - 505 ml wody + 526 ml spirytusu 95%
60% - 400 ml wody + 631 ml spirytusu 95%
70% - 291 ml wody + 736 ml spirytusu 95%
80% - 178 ml wody + 842 ml spirytusu 95%
90% - 62 ml wody + 948 ml spirytusu 95%