Ciasto: Szpinak przełóż na sitko i poczekaj aż się rozmrozi. Odciśnij z niego wodę.W misce wymieszaj mąki, sól, sodę i proszek. Podbij jajka a następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje i zrobi się puszysta. Następnie cienkim strumykiem wlewaj olej, potem partiami dodawaj szpinak, skórkę cytrynową i sok. Delikatnie mieszając wsyp mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 40 minut. Po przestudzeniu przekrój na trzy równe blaty.
Nadzienie: Galaretki rozpuść we wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej 400 g zmiksowanych na papkę truskawek. Ubij śmietanę, dodaj jogurt i tężejącą galaretkę. Jeśli krem jest rzadki włóż na chwilę do lodówki. Krem podziel na trzy porcje.
Na spód ciasta wyłóż część masy na niej połóż plasterki truskawek na truskawki ciasto, masa, plasterki truskawek, ciasto i masa. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami i posyp pokruszonymi bezami. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
- Lato / wakacje
0 komentarzy
Tort "Truskawkowa polana" - zachwyca smakiem i wyglądem [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.