Przepis:
muffiny:
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Z misie miksera masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, mąkę, chilli oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Forę do muffinów wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić do 1/3 wysokości, następnie na środku umieścić po łyżeczce dulce la leche. Przykryć pozostałym ciastem ( do ok. 2/3 wysokości papilotki). Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
krem:
Mascarpone zmieszać z mlekiem skondensowanym. Dodać śmietanę aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Dekorować babeczki.
karmel:
Cukier wsypać do garnka, ogrzewać aż do rozpuszczenia. Zdjąć z gazu od razu, gdy karmel osiągnie złocisty kolor. Pozostawić na 1-2 minuty aż do delikatnego zgęstnienia. Używając widelca, zamoczyć widelec w cukrze, formować dowolne kształty na wcześniej przygotowanej folii aluminiowej wysmarowanej tłuszczem. Gdy karmel ostygnie udekorować nim babeczki.
Smacznego!