Wykonanie:
Ugotowane i schłodzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mąkę przesianą razem z cukier puder (lub zamiennikiem cukru) i bezglutenowym proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy białko jajka i dowolny aromat. Całość zagniatamy. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Jeżeli ciasto nadal się klei dodajemy łyżkę mąki lub na zmianę łyżkę cukru pudru, ponownie mieszamy i czekam chwilkę. Tą czynność wykonujemy do momentu gdy uznam że ciasto da się już formować. Z masy formujemy kulki które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rozgniatamy dłonią na placki o grubość pancakesów.
Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Należy kontrolować czas pieczenia aby ciastek nie spalić :) Ciastka studzimy kratce. Przechowujemy maksymalnie do 5 dni.
Smacznego :)