Wykonanie:
Do garnuszka z grubym dnem wkładamy miód i masło. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Gdy całość się połączy, garnuszek zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Mąkę razem z sodą, przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Do miski z suchymi składnikami wbijamy jajka i dolewamy mieszankę miodową (może być lekko ciepła). Całość miksujemy do połączenia składników.
Formę z misiami smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manna. Każdą foremkę napełniamy do 1/3 wysokości. Następnie na środek każdego misia kładziemy płaską łyżeczkę marmolady/powideł. Następnie marmoladę przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości foremki. Jeśli zostanie wam ciasta nie dopełniajcie do maksymalnej wysokości foremki, ponieważ misie bardzo urosną ! Pozostałe ciasto możecie przełożyć do foremek silikonowych i upiec dodatkowe 2 muffinki.
Misie pieczemy w temperaturze 170ºC przez 20 - 23 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika, a misie studzimy w formie. Wystudzone misie dekorujemy czekoladą lub kolorowymi pisakami.