Zaczynamy od tego, że gotujemy marchewki, pietruszki, pora i selera do miękkości. Ja proponuje ugotować na nich bulion lub rosół. Ugotowane warzywa blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Soczewicę płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody, solimy i gotujemy 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 7 łyżkach oliwy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone warzywa, całość chwilę przesmażamy i dodajemy ugotowaną soczewicę (odlać wodę, jeśli została). Dodajemy przyprawy i całość smażymy jakieś 5-6 minut. Próbujemy czy jest dobrze doprawione, jeśli tak, to zdejmujemy z ognia.
Całość przekładamy do miski i dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Teraz musimy poczekać 15 minut, aż masa trochę przestygnie. Po tym czasie dodajemy po jednym jajku szybko mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C termoobieg. Keksówki lub aluminiowe formy smarujemy masłem, a następnie posypujemy równomiernie bułką tartą. Pasztet przekładamy do form i lekko stukamy o blat, aby rozprowadził się równo. Z wierzchu sypiemy odrobiną bułki tartej i możemy udekorować pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut, pasztet będzie gotowy, kiedy zacznie odchodzić od brzegów formy. Podajemy wystudzony.
Smacznego!