Opis wykonania :
1. Migdały parzymy i obieramy ze skórki, orzechy laskowe prażymy na patelni, przekładamy na ściereczkę i pocierając ściągamy skórki. Grubo siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły i odcedzamy.
2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając ciasto za każdym razem, dodajemy miód, mąkę i wyrabiamy. Na koniec wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.
4. Tortownice śr. 20 cm wykładamy papierem, przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy około 60 minut. Jeżeli będzie się zbytnio rumienić z góry przykrywamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz.
1. Migdały parzymy i obieramy ze skórki, orzechy laskowe prażymy na patelni, przekładamy na ściereczkę i pocierając ściągamy skórki. Grubo siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły i odcedzamy.
2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając ciasto za każdym razem, dodajemy miód, mąkę i wyrabiamy. Na koniec wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.
4. Tortownice śr. 20 cm wykładamy papierem, przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy około 60 minut. Jeżeli będzie się zbytnio rumienić z góry przykrywamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz.