~Składniki na ciasto~
150 gr mąki orkiszowej drobnej lub pszennej
130 ml oleju kokosowego płynnego lub rzepakowego
150 ml mleka roślinnego
3 duże jajka
1 szklanka cukru kokosowego lub trzcinowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
50 gr kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski dodać jajka, lekko rozbełtane, mleko roślinne, olej , esencje waniliową i cukier kokosowy. Składniki dokładnie wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do połączenia składników. Foremkę do tortu o średnicy 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w 170C ok. 45-50 min. do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Za pomocą noża z ząbkami obciąć wierzch ciasta ( górkę ) rozkruszyć i zostawić do dekoracji tortu. Ciasto przekroić na pół.