Do dzieła:
Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek
i gotujemy al-dente. Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C. Krewetki myjemy, przyprawiamy majerankiem, cząbrem, świeżo mielonym pieprzem czarnym i zielonym i wrzucamy na patelnię skropioną wcześniej oliwą (u mnie tradycyjnie atomizer :)). Jeden ząbek czosnku kroimy
w plasterki i wrzucamy do krewetek.
Patelnię przykrywamy pokrywą, niech się skorupiaki powoli duszą :) Paprykę ćwiartujemy (ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy.
Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia
w którym będziemy go zapiekać - u mnie miseczki do creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki - a jako zwieńczenie - różowe krewetki. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15minut. Przed poda-niem skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
PS. 1 Do krewetek możecie użyć gotowego zestawu przypraw z cyklu "Przyprawa do ryb i owoców morza"
PS. 2 Całość udekorowałam tartą skórką z cytryny i zielonym ogórkiem.