Czereśnie wypestkować (ja przekrawałam na pół, ale mogą być w całości).
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puch, a białka ubić na sztywno.
Do puszystej masy z żółtek wlać roztopione i przestudzone masło, ekstrakt waniliowy, przesiać mąkę i wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników).
Do masy przełożyć ubite białko i delikatnie wmieszać, aby nie stracić puszystości.
Patelnię wysmarować masłem, wrzucić czereśnie, rozłożyć je płasko na całej patelni i od razu wylać masę.
Natychmiast przykryć (koniecznie szczelną przykrywką) i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.
Gorące ciasto posypać posiekaną czekoladą i odstawić do wystudzenia, aczkolwiek takie na ciepło smakuje przepysznie!
* ciasto przygotowałam na dużej patelni o średnicy 28 cm, jeżeli masz mniejszą, to ciasto będzie -wyższe- jednak wtedy należy pamiętać, że czas smażenia ciut się wydłuży.