Moc zapachu
Czy wiedziałeś, że zapach ma ogromny wpływ na to jak odbieramy nowopoznaną osobę czy miejsce? To, jakie wonie preferujemy ukierunkowane jest przez nasz mózg. Osoby pachnące przyjemnie automatycznie odbieramy jako miłe i atrakcyjne. Słodkie aromaty kojarzą się z dzieciństwem i przyjemnością, wodne oraz owocowe orzeźwiają, a orientalne dodają seksapilu.
Podobnie jest z zapachem panującym w domu. Ten przyjemny przyciąga i sprawia, że mamy ochotę zostać na dłużej. W mieszkaniu najlepiej sprawdzają się aromaty kwiatowe, cytrusowe lub wodne, gdyż świetnie odświeżają i maskują nieprzyjemne wonie. Dodatkowym ich atutem jest to, że podobają się większości osób – są lekkie, świeże i delikatnie wyczuwalne. Powodzeniem cieszą się także zapachy wanilii, czekolady czy słodkich przypraw. Kojarzą się ze świeżymi wypiekami, bliskością oraz ciepłem rodzinnego ogniska.
Świeczki, kadzidełka i dyfuzory zapachowe
W sklepach do wyboru mamy wiele akcesoriów, które pomogą zachować w domu ładny zapach. Wiosną i latem świetnie sprawdzą się świeże kwiaty, jesienią i zimą natomiast świece i kadzidełka. Warto wypróbować również różnego rodzaju odświeżacze powietrza: w spary’u, żelu czy płynie. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak dyfuzor zapachowy taki jak np. Venezia firmy Soehnle. To nie tylko przydatny, ale również bardzo stylowy gadżet! Harmonijna gra kolorów i delikatne zapachy tworzą przestrzeń wręcz idealną do relaksu. Dzięki nowoczesnej technologii ultradźwiękowej aromat rozchodzi się wyjątkowo równomiernie, co daje niepowtarzalny efekt. Duży zintegrowany zbiornik na wodę o pojemności 100 ml umożliwia uwalnianie zapachu do 4 godzin. Dyfuzor zapachowy Venezia, jak i wszystkie pozostałe dyfuzory Soehnle, jest idealnie przystosowany do użytku z olejkami zapachowymi firmy Soehnle, które dostępne są w wielu ciekawych wariantach zapachowych. Do wyboru masz m.in. bez, trawę cytrynową, wanilię, lawendę, pomarańczę czy różę. Olejki dostępne są w buteleczkach o pojemności 10 ml, wyposażonych w bezpieczne zamknięcie ograniczające dzieciom dostęp do zawartości.