Drobno kroimy szalotki. Rozgrzewamy patelnie dodając oliwę z oliwek, wrzucamy szalotki i mieszamy, do momentu, aż będzie zrumieniona. Przekładamy szalotki do miseczki. Następnie partiami smażymy szpinak. Przekładamy go na durszlak, przyciskamy spodem łyżki, by usunąć nadmiar wody. Ser feta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szalotki. Suszone pomidory kroimy i dodajemy do składników. Następnie rozbełtane jajka, pokrojoną mięte i orzeszki piniowe. Ostygnięty szpinak wykładamy na desce i siekamy, dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy składniki nadzienia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Okrągłą foremkę o średnicy. 20-22 cm. natłuszczamy masłem. Każdą warstwę ciasta filo smarujemy przy pomocy pędzelka roztopionym masłem lub oliwą. Układamy warstwy ciasta tak, by wystawały poza brzeg foremki. Na ciasto wykładamy nadzienie szpinakowe i przykrywamy wystającymi kawałkami. Zawijamy nadając ciastu ciekawego wyglądu. Wierzch ciasta smarujemy masłem lub oliwą.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min. az ciasto będzie odpowiednio zrumienione. Chwile studzimy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego.