Przygotowanie
Z tortilli wycinamy krążki za pomocą szklanki lub foremki. Formę do pieczenia muffinów odwracamy do góry dnem, a następnie w rowki pomiędzy wypukłościami wsadzamy placuszki. Dzięki temu stworzą łódeczki. Tak wypełnione formy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 st. C na ok 5-8 minut. Tortille powinny być zrumienione i chrupkie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kurczaka kroimy w bardzo małą kostkę (ok .0,5x0,5 cm). Mieszamy z oliwą oraz przyprawami (curry, papryką, przyprawą do kurczaka) i smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Sałatę kroimy na małe prostokąty, cebulę i ogórka w drobną kostkę, a pomidorki w krążki.
Następnie przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy jogurt oraz majonez dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Do łódeczki wkładamy sałatę, na niej układamy pomidorki, ogórki oraz cebulę. Na wierzch dodajemy kilka kawałków kurczaka. Całość delikatnie polewamy sosem czosnkowym uważając, aby nie zamoczyć tortilli.
Z podanych składników wychodzą ok. 24 łódeczki.
Smacznego!