Ciasto Maxi King!
Niesamowite ciasto wzorowane na najlepszym batoniku! MAXI KING!
Składniki na blachę 23 x 37 cm:
ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
Masa mleczna:
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach)
Polewa:
2 czekolady mleczne
150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać. Wyłożyć ją na herbatniki.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta.
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Przepis pochodzi z bloga: Świat Ciasta
- Kuchnia
0 komentarzy
3 najlepsze przepisy miesiąca!
Brak komentarzy dla tego artykułu.