Ciasto: Przesiewamy mąkę, kroimy zimne masło w drobną kostkę i siekamy nożem do połączenia składników. Następnie dodajemy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione wykładamy nim formę do tarty (wcześniej smarujemy formę masłem) . Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Farsz: Pora dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Szparagi również myjemy i odcinamy główki i odstawiamy na bok. Usuwamy zdrewniałe części ze szparagów, a pozostałe kroimy w plasterki. Dodajemy do pora, masło i razem podsmażamy około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. W miseczce bardzo dokładnie mieszamy jajka i śmietanę. Gdy farsz będzie już zimny, mieszamy go z masą jajeczno-śmietanową i wylewamy na ciasto. Główki szparagów układamy na wierzchu.Tartę pieczemy przez 45 minut w temp. 200 stopni. Tartę świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.