Na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli dolewamy mleko (cienkim strumieniem), mieszamy trzepaczką. Doprawiamy. Sos powinien być średnio gęsty. Jeśli porobiły się grudki, to dodaj jeszcze trochę mleka i dokładnie wszystko wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.
CZOSNKOWE PIECZARKI
Pieczarki obieramy i kroimy w dowolne kształty. Obsmażamy na maśle i dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się ładnie usmażą na złoty/ brązowy kolor to odstawimy z gazu.
SER MOZZARELLA
FRANKFURTERKI
SKŁADANIE PIZZY:
Rozwałkowane ciasto (przełożone na blaszkę, na której będzie się piekło) smarujemy białym sosem, posypujemy mozzarellą i układamy pieczarki oraz kiełbaski. Pieczemy do zarumienienia się sera.
Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć pizzę tymiankiem.
Smacznego!