Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru. Zmniejszamy obroty dodajemy po 1 żółtku, a na koniec przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 30 minut. Jeśli nie jesteście pewni czy ciasto się upiekło można wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli jest suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty.
Masy
Śmietanę ubijamy z 1 płaską łyżką cukru pudru i śmietanfixem. Serek mascarpone miksujemy z resztą cukru. Czekoladę siekamy. Do serka mascarpone dodajemy pół ubitej śmietany i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Gdy ostygnie dodajemy mrożone maliny i energicznie mieszamy.
Składanie
Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę straciatella, przykrywamy drugim blatem, wykładamy galaretkę z malinami i zakrywamy 3 blatem ciasta.
Czekoladę siekamy. Boki i wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą bitej śmietany, a wierzch posypujemy dodatkowo kawałkami czekolady. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Smacznego!