Aby przygotować sos beszamelowy roztapiamy masło w rondelku, następnie dodajemy do niego mąkę i cały czas mieszamy, aż powstanie nam gładka masa. Do rondelka wlewamy szklankę mleka i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia sosu (może to potrwać kilka minut, dlatego musimy się uzbroić w cierpliwość). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy pieczarki i wrzucamy na patelnię, gdzie wcześniej roztopiliśmy masło. Powinny się zbrązowić. Następnie przecieramy przez praskę czosnek i dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Po odcedzeniu makaronu dodajemy go do pieczarek ( ja dodałam pieczarki do makaronu, gdyż nie miałam takiej dużej patelni) i zalewamy sosem beszamelowym. Z pomidora usuwamy skórę i miąższ. Pomidora kroimy w kostkę i również dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy bazylię. Wszystkie dodatki mieszamy dokładnie ze sobą. Nakładamy na talerze i posypujemy bazylią!
Smacznego!! :)