Składniki:
Biszkopt czekoladowy (24x35cm):
- 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Karmelizowany słonecznik:
- 50g masła
- ½ szklanki cukru (dałam brązowy)
- 4 łyżki mleka
- 300g łuskanego słonecznika
Krem maślano-kajmakowy:
- 250g miękkiego masła
- 400g (puszka) kajmaku
- ⅔ karmelizowanego słonecznika który wcześniej już przegotowaliśmy (przepis wyżej)
- 1 mały kieliszek wódki
Krem kakaowo-śmietanowy:
- 500g śmietanki kremówki
- 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny które rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody
Do nasączenia:
- 1 szklanka zaparzonej kawy