Przygotowanie :
*Jak zrobić puree z dyni?
Niecały 1 kg dyni pokroić w grube paski, wcześniej usunąć miąższ z pestkami. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka.
Miąższ po ostudzeniu oddzielić łyżką od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Foremkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, dodać cukier. Odstawić na bok
Puree dyniowe zmiksować z jajkami i masłem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić rodzynki.
Piec przez ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!