Przygotowanie:
Spód:
Zimne masło utrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, jajka i kakao. Szybko wyrobić ciasto. Uważać, żeby się nie ogrzało. Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinkę. Następnie wyjąć, i wyłożyć formę na tartę, porobić dziurki widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C około 20 minut.a
Krem czekoladowy:
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, śmietankę, dodając cukier i odrobinę soli. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Wrzuć połamaną czekoladę i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj jajka i znów dobrze wymieszaj.
Masę przelej na podpieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie udekorować świeżymi owocami i wstawić do lodówki. Masa będzie w środku pysznie czekoladowa i lekko ciągnąca.
Smacznego!