Do dzieła:
Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek
i gotujemy al-dente.
i gotujemy al-dente.
Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C.
Krewetki myjemy, przyprawiamy majerankiem, cząbrem, świeżo mielonym pieprzem czarnym i zielonym i wrzucamy na patelnię skropioną wcześniej oliwą (u mnie tradycyjnie atomizer :)).
Jeden ząbek czosnku kroimy w plasterki i wrzucamy do krewetek.
Patelnię przykrywamy pokrywą, niech się skorupiaki powoli duszą :)
Patelnię przykrywamy pokrywą, niech się skorupiaki powoli duszą :)
Paprykę ćwiartujemy (ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części.
Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką.
Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy.
Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać - u mnie miseczki do creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki - a jako zwieńczenie - różowe krewetki.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15minut.
Przed poda-niem skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
PS. 2 Całość udekorowałam tartą skórką z cytryny i zielonym ogórkiem.
Smacznego!