Wykonanie:
Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia.
Dodaj owoce (jeśli używasz owoców mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć z soku).
Gdy galaretka zacznie dobrze tężeć ale jest jeszcze lekko płynna wylej ją do foremki i włóż do lodówki.
Masa jogurtowa:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurty, ziarenka z laski wanilii i cukier.
Wymieszaj jeszcze raz. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody, sposób rozpuszczania żelatyny czytaj Tu.
Miksując masę jogurtową wlewaj cienkim strumykiem żelatynę.
Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na galaretkę, wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Najlepiej przy pomocy noża delikatnie odseparuj ciasto od obręczy i odczep ją.
Przyłóż talerz i przekręć ciasto na drugą stronę, jeśli będzie trzeba delikatnie odsuń galaretkę od dna.
Przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz podawać ze świeżymi owocami i gałką loda.
Smacznego!