Wykonanie:
Siemię zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Wszystkie rodzaje mąki przesiej. Dodaj sól, drożdże i oliwę i wymieszaj. Siemię zmiksuj krótko blenderem i dodaj do składników wraz z wodą. Wyrób ciasto mikserem.
Dodaj więcej wody lub mąki ryżowej jeżeli potrzebujesz.
Owiń przezroczystą folią i odstaw do wyrośnięcia.
Moje ciasto rośnie w lodówce przez całą noc. Wyciągam je rano i daję odpocząć przez godzinę.
Rozwałkowany cienko placek przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokryj sosem, listkami bazylii, pomidorami i oliwkami. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą i ziołami i polej dodatki.
Piecz 8-10 minut w najwyższej temperaturze piekarnika (ok 250 stopni C).
Po upieczeniu posyp garścią świeżej rukoli i pokrój na kawałki.
Możesz podać z odrobiną sosu. Wymieszaj kilka łyżek dobrego majonezu, z przeciśniętym przez praską czosnkiem i łyżeczką curry.
Smacznego!