Przygotowanie sosu:
Śliwki wsypać do małego garnuszka, wsypac cukier, wlać kilka łyżek wody i gotować pod przykryciem do momentu, aż śliwki się choć częściowo rozpadną, wystudzić
W kilku łyżkach wody rozmieszać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
Przestudzone, rozgotowane śliwki zmiksować, ponownie zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, sok z cytryny do smaku, zagotować tak by uzyskać gęsty sos.
Przygotowanie :
Do mleka wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli i roztrzepane dokładnie jajka, połączyć. Pozostawić na kilka minut, jesli wyjdzie nam za gęste mozna dodać odrobinę wody i ponownie wymieszać.
Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na rumiano
Po usmażeniu posmarować serem roztartym ze śmietaną
Polać sosem.
Smacznego!