Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie, wąskie, paseczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Można kiełbaski owinąć dodatkowo plastrem sera a potem dopiero ciastem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200C około 15 minut, lub do zarumienienia się bułeczek.