Wykonanie
Ser ścieramy na drobnych oczkach i łączymy z 3 łyżkami majonezu.
Jajka obieramy ze skorupek, białka ścieramy również na tarce o drobnych oczkach i dodajemy 2 łyżki majonezu. Żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozgniatamy widelcem i odstawiamy na bok.
Tuńczyka odcedzamy, rozgniatamy widelcem, dodajemy odrobinę majonezu, pieprz i szczyptę słodkiej papryki.
Na deseczce lub dużym, płaskim talerzu układamy 6 krakersów. Na krakersy wykładamy równo masę serową. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną i równamy. Następnie układamy ostatnią warstwę krakersów, a na nią starte białka. W końcu na wierzch wykładamy żółtka. Sałatkowe ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min 2-3 h. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
*Jeśli nie przepadacie za tuńczykiem, możecie go zastąpić inna rybą, np. makrelą czy szprotkami.