Jak zrobić?
Pokruszone ciasteczka przełożyć do miski. Dodać cukier i roztopione (przestudzone) masło. Wymieszać. Przygotować naczynia do deseru i na dno każdego z nich ułożyć ciasteczkową warstwę o grubości około 1 cm. Docisnąć.
Polać cienką warstwą (około 2 mm) sosu toffi.
1 banana pociąć na cienkie plasterki i „poprzyklejać” w taki sposób, aby przylegały do ścianek. Pucharki wstawić do lodówki.
Przygotować krem z serka ricotta. Śmietanę ubić na średnio gęsto z cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać serek ricotta i mieszać krótką chwilę, tylko do połączenia składników.
Wyjąć pucharki z bananami z lodówki i wypełnić dokładnie środek, przygotowanym kremem serowym. Wyrównać.
Ponownie polać cienką warstwą (około 2 mm) sosu toffi. Wstawić do lodówki.
Teraz czas na krem bananowy. Banany obrać ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny i z.miksować blenderem na gładki mus. Żółtka i cukier przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby się nie przykleiły do dna. Do ciepłej masy żółtkowej dodać mus bananowy. Mieszając, podgrzewać aż krem lekko zgęstnieje (przez około 4-5 minut). Krem zdjąć z ognia i ostudzić.
Wyjąć pucharki z lodówki i wypełnić je po równo kremem bananowym. Wstawić do lodówki.
Przygotować ostatnią warstwę śmietanową. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Na koniec udekorować deser za pomocą rękawa cukierniczego, zwięczając go warstwą śmietanową.
Dodatkowo można na wierzch dodać plasterki banana i listki mięty.
SMACZNEGO!