Opis wykonania:
Pieczarki kroimy w plasterki, tak samo oliwki. Cebule kroimy w drobną kostkę,czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy, aż będzie sypkie, dodajemy pieczarki i dusimy do znacznego odparowania wody. Wlewamy przecier i dodajemy sól, pieprz, bazylię. Mięso powinno być dobrze doprawione, ponieważ nie będziemy solić makaronu. Całość gotujemy chwilkę dokładamy oliwki, mieszamy i odstawiamy. W miedzy czasie robimy sos beszamelowy. Na dnie blaszki wylewamy chochelkę sosu rozprowadzamy układamy surowy makaron, następnie wg. uznania 2 chochelki sosu, warstwa makaronu, sos, makaron, aż do wykorzystania składników. Należy pamiętać, że jeżeli ostatnie wykończenie będzie stanowić makaron należy go obgotować we wrzątku 2- 3 minutki, ponieważ nie zmięknie z góry od sosu beszamelowego jeśli będzie surowy.Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 C pieca i pieczemy
35 minut do zrumienienia się wierzchu, następnie posypujemy górę serem i ponownie zapiekamy kilka minut. Najlepiej jest wyciągnąć lasagne z pieca na około 1 godzinkę by odpoczęła, wówczas będzie się ładnie kroić i wystarczy delikatnie ponowne podgrzanie w piekarniku.